Sunday, February 21, 2010

Telur Oh Telur


Pok ade cite ni... lawok la jugok.. tapi jangang le dok ketawa kuat sangat... Ade seorang Mamat tu baghu berkahwin dalang setahung lepah tapi dokleh anok lagi. Mamat ni ade satu kesukaang iaitu makang telur rebus-dok tahulah mungking sedap kot. Tiap-tiap ari dang tiap-tiap malang makang telor rebuh.Tapi lepah kawing ni tak dok peluang pulok die nok makang telur rebuh mamandangkang bini die dok suke makang telor. Lagi pong bini die ni panda mmasok. Jadi lama jugok lah die dok perkena telur rebuh nih.

Jadi ceritenya ginih, mase Mamat kelik kerja, tibe-tibe keretanye buah hal. Die pong telefon bini khabo kelik lewat sebab kene jalang kaki. Sebab lapor Mamat singgoh satu kedai makang... ade telur rebus lah. Jadi Mamat pong makang nasik dengang telur rebus. Habih makang nasik Mamat order lagi telur rebus untuk diratoh. Sebelum kelik Mamat bungkus lagi 10 butir telur rebus untuk makang sambil berjalang balik. Tibe saje dumoh Mamat rase amat kenyang.. maklumlah balah dendam sebab lama dok pekene telur rebus. Sebelum Mamat masuk rumah, bini die tibe-tibe khabo die ade 'surprise' untuk Mamat malang tu. Die suruh Mamat tutup mate dengang kaing itang yang diikat kemah dibelakang kepalanye. Lalu die pimping Mamat sampai ke meja makang. Mamat duduk dikerusi dan bininye pesang jangang cuba buke ikatang yang menutup mata Mamat. Bakpe pulok…Mamat keresahang….Perut Mamat sakit meng, tapi malah nok khabo ke bininye takut kucha hanyar progreng bini die. Jadi Mamat pong tahang ler, siang jugok ke bini dang pulok takut kene blebber… Tetiba telefon bbunyi, bini Mamat gi jawak panggilang. Ape lagi ade chang Mamat lepah ketut hok die tahang sekiang lame. Puah, lege ghase macang lepah utang seribu... bau dok soh kire ler... maklumler berape banyok telor rebuh kene bedal takdi... Alohmok.. pesenggang ade se lagi.. Mamat pong angkat sebeloh punggong lalu lepaskang se dah lagi.. bunyinye Yarabbi PROOOTTT!! .... huh bau dok soh citer le.. Mamat sderi pong dok tahang baunye.... die kipah pakai tangang bior kurang sikit bau tu... adelar macang bau telur temelo sikit.. Oooi lambat sunggoh rasenye bini die telepon. Mamat mula dok sabor nok tahu ape surprise ni. Mamat ghase pesenggang ade lagi setir. Kali ni Mamat nok bui hok paling power... lepah kumpul power, Mamat pong bangung, tungeng sikit dang lepahkang... PRRROOOOOTTT! !!!...Memang power meng. Ghase bergegor meja... alomok dok tahang Mamat dengang bau tuh….memang busuk giler…. Macang bakai ayang mapuh…..lepah tu Mamat sebut legeeeee.

Lepah tu baghu bini Mamat maghi dang mitok maah sebab lambat. Lalu die kate 'SURPRISE!! HAPPY BIRTHDAY!!' ….dang suruh Mamat buke kaing penutup matanye.. laaa birthday aku hagri ni ... bakpe buleh terlupe pulok... Mamat terus buke kaing penutup matenye.. mulutnye terus melopong kkejut meng. Bende hok mule-mule Mamat tengok lepah buke penutup mate tadi ialah muke meroh padam tok ttue, mok ttue dan due oghang adik ipor die duduk keliling meje makang. Bos Mamat dengang jirang sebeloh rumoh die pong ade!!!!!! Jadi Mamat dalang keadaang tahang malu, Mamat pong tanye ler tok ttue die. “lame doh ke ayoh sapa?”. Tok ttue Mamat jawab,” Lame jugok doh, sebelung ketut hok mule-mule lagi. Habiiiiih, Mamat dok tahu nok susut muke mmaner…..

8 comments:

S.I.T.I said...

kekeke...tobat pesengang dok makan telur teruh doh pahtu.

Datin El said...

hihi..tak senonoh budak mamat ni..salam pok ingat kite lg.

Ayohwang said...

S.I.T.I,
Tobat...tobat....

Ayohwang said...

Datin El,
Guane lame sunggoh menyepi. Ingatkang doh x sudi lg......

cikmanggis said...

salam pok..lawok btol pok ni....ingatkan pok nak masak kek..napok telor banyok tu rupanya cakap pasal "bom atom" duga weh pok:)

Ayohwang said...

CM,
Dok tau lah pok Mamat nih, ade ke lepah 'boom' dekat meje makang....eh eh eh...

ShAzA said...

hahhahahhahah..mmg kelakor sungguh...terkikih dibuatnya...ending tu saya mmg dok tahan le...selok gelok...

Anonymous said...

kahkahkahkah..........
memey dok juruh mamat ni.