Thursday, January 29, 2009

Sero Nok Makang Jering Rebus

Marin pok sero nok makang jering rebus. Jadi pok gi ah di Pasar Minggu Kuala Berang yang diadekang pada tiap-tiap ari Rabu tuh. Cari punye cari jumpelah sorang mak cik hok jual jering rebuh nih. Sebungkus RM2.00 je. Jadi pok belilah sebungkus. Cukuplah untuk makang sorang. Sedap sungguh jering rebus nih bile cicoh ngan nyior campor gule. Dok tengoh makang tu, teringat pok ke arwoh mok die. Sebab ape pok kate gitu. Sebab dulu taing mok die ade tu, die selalu buat jering rebus nih. Tapi pok dok reti nok buat weh, takut kapit perut. Sakit laa weeeh!.

9 comments:

pB said...

salam

Muloh tok reti buat jering rebuh nie.
Tapi pB tok rajing sero nok makae ....

sedak kor???

Ayohwang said...

pB : Sedak weh. Buleh try tuh. Tapi kalu nok rebuh sendiri, kene masak betul2. Takut kapit perut. Nanya.....

Anonymous said...

kapit perut?cane tu?

Pok said...

Anonymous :

Pok nok kabo pong dok reti. Tapi kalu kene memang sikit le. Tapi Pok dok pernoh kene lagi.

Anonymous said...

Salam Ayoh Wang.
Kat KL ni jangan harap nak jumpa jering rebus. kadang-kadang bila mengidam, rasa nak rebus sendiri.
Tapi Mek tak tau bahan-bahan pelik yang kena guna bersama semasa merebus. Harap Ayoh Wang gi carilah
petua dan tempek kat blog.

-Mek Nah-

Ayohwang said...

Mek Nah,

k. Salam. time kasih singgoh umoh pok. InsyaAllah pok cube carikang.

rapheydhillo said...

AyohWang.. ini 1st time tgk jering rebus mcm ni.. saya dulu try jugak mkn jering (buat ulam), tp tak boleh masuk le pulak.. nak try sbb tengok emak mkn mcm sedap je..

-dhill-

cikmanggis said...

Kita baru jupo umoh ayah wang ni...wah jering rebus pun ado?sedap tu tp cikmanggis alah sket...perut kembung kalu makan benda ni...ada petua ke?

shopping2u said...

adoiii sedap nyeee!