Sunday, January 25, 2009

Resipi Bubur Asyura

Memandangkang lening masih lagi musing syura, pok rase ade baiknye pok boh lah sini resipi nok buat syura. Rama orang suke makang syura tapi dok rama orang tahu membuatnye. Cume sekador jong kuca tu memang rama orang yang pandai. Biasenye orang-orang tue macang pok ni lah hok tahu care-care nok buat syura. Bukang kate nok nunjuk-nunjuk pulok. Pok ni bukang jenih orang kedekut ilmu. Jadi kite pakat-pakat belajorlah ye. Pok takut kalu orang2 tue macang pok ni tak dok lagi, sape pulok nok buat syura.
SYURA - CARA KLANTANG
(Cara Gganu kite pong lebih kurang same je)

Bahang-bahangnye: (Untuk satu kawoh kecil)
(Tapi kalu nok buat sikit tu buleh lah kuca dalang kuali je. Bahang-bahang tu ejas le ye).

1 gantang beras.
4 kg bawang merah (3 kg dimesin , 1 kg dijadikan bawang goreng)
3 kg gula (kalu takut kena kecing manis, kurangkanglah sikit)
½ kg nisang.
4 kg daging lembu atau ayang (Kalu nok buboh keduo2 sekalipong buleh gak).
4 kg santang
1 kg kacang hijau (dimasak terlebih dulu sapa pok)
1 kg ubi stelor (dimasak terlebih dulu sapa pok)
10 jantung jagung (parut dan ambik isinye je, jangang boh ngan pulo-pulo tuh, nanti lekat pulok orang makang. Pok dok tanggungjawab....)
1 kg kelapa parut (untuk kerisek)
5 btg serai (Kalu belakang umoh tu ade hok tanang sediri, bohla lebih siket)
5 cm halia
1/4 kg bawang putih
rempah syura (Beli atah pasor Siti Khatijah – kabo nok untuk sekawoh)
1/2 cawan garam (secukup rase)
Tempurong kelapa. ( Bekah untok makan mase panah-panah…. hehehe)

Cara memasaknya:

Sediakang kawoh. Nok lebih elok gunalah kayu api. (Tok soh gune dapor gaslah. Gas lening mahal sangat…. rugi) Beras, kacang hijau dan ubi di masak dan dikacau hingga hancur. Jangang berenti kacau. Nanti hangit dang berkerak pulok . (tambah air jika perlu). 3 kg bawang merah + bawang putih + halia + serai dimesin. (Orang jamang dulu tumbok weh). Daging lembu / ayang direbus hingga pok dan disoyok-soyok(serupe buat sambal daging). Gaul bersama air rebusangnya, rempah syura dan bahan yang dimesin. Masukkan santang sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan gula, nisang, garam dang kacau hingga rata. Masukkan daging dang rempah tadi serta bahang-bahang lain kemudian kacau lagi. Akhir sekali, masukkang kerisek dan bawang goreng. Kacau hingga kering. Sejukkan ke dalang talang. Kalu nok makang panas-panas, boh la dalang purong. Carila tepat2 teduh sikit, dok tinggong dan makanglah.

Syura hok siap doh. Jemput makang......

Hiaslah siket deh dengang telor dadar dang nyior goreng. Napoklah selero sikit.

6 comments:

Anonymous said...

Fuh...ganas pok hias..siap ngan telur dadar g..fiza suko makang ngan nyo jah..meme yak dulu sapa lani duk make ngan nyo..marin make plok,arini pung make jugok..heheh..lani hmpr tiap ari make..tapi sedih jugok la cz thn ni mak xwak syura ni kt umah cz mak x cekak dah nk basuh kawoh..kalu yg kuca n make tu ramai la tapi basuh kawoh pakat lari blako..fiza jah la duk ngan mok basoh kawoh sapa itam lengan2..nok basuh lengan tu 1 hal lak..tu x buat taun ni..xpo puah hati doh make hok ore bue

ayohwang said...

Makang la fiza, setahung sekali je. Itang lengang tak pe, jangan sapa itang muke. Nanti siang pulok ke muke hok kiut miut tu. hehehe.

Anonymous said...

Salam.Akhirnya ada resipi sugho. Dah lamo ambo dok cari hok klate punya. Terima kasih sebab berkongsi illmu ni. Jasa mu dikenang ;-).

-Mek Nah-

Ayohwang said...

Mek Nah.
K. salam.
Kalu kuca sugho tu, ingat2lah ko pok etek deh.

cikmanggis said...

Masa sek. rendah dulu buat surho, ada selipar jepung dalam surho!xtau pulak dorang tambah "resepi"baru!

July Borhan said...

Nak cuba takut x jadi pulak....hihi