Tuesday, December 2, 2008

Lawo


Kalu pok kelik umoh kakok pok hok dok Kelatang tu, dio selalu buat lawo (orang Kelatang panggil lawa). Lawo ni sebenornye adalah kerabu ikan metoh. Pok dok tau lah samo ade Fiza suke ko dok resepi ni. Pok tau Fiza suko masok memasok. Tapi resepi ni hanye potong memotong dang gaul menggaul je. Tetapi memandangkang resepi ni kene buat di dapor, make kite panggil masok memasok juge lah. Jarang sekali orang buat mende ni dalang bilik tidor. Mungkin dok pernoh kot. hehehe. Kalu makang dalang bilik tidor tu ade le. Makanang ni adelah kegemarang orang Kelatang. Tapi bukang semue. Ade juge orang Kelatang dok kenal lawo ni. Ni kerana lawo ni adolah makanang nelayang-nelayang hok gi kelaut. Memandangkang dalang bot kecik dok leh mmasok, jadi dio orang makang nasik buat lauk dengang lawo je. Jadi makanang ni terkenal di daeroh-daeroh sebelah pantai dang banyok nelayang seperti Tumpat dang Bachok serta kawasang-kawasang hok same waktu dengang nye.
Resepinye:-

1/2 kg ikan tamban sisik
ulam - daung kesong dan kacang panjang. (kalu suke boleh tamboh ulam lain)
3-4 biji bawang merah
5-6 biji lada cengek (kalu nok pedah tu buleh tamboh lagi, tapi jangang sapa kene buasir!!!!)
sedikit belacan
garam , gula secukup rase
2-3 biji asam limau nipis, ikut rasa

cara membuatnya:

Siang ikang dan ambik isi je. (Potong @ cincang isi ikang bior halus).
bawang, lada cengek, belacan, garam dan gula ditumbuk lumat. Lepah tu gaul dengang isi ikang yang telah dicincang.
Masukkang daun2 ulam yang telah dipotong/ mayang - gaul biar sebati
Masukkang air asam limau nipis (Air asam limau nipis buleh memasakkan isi ikang dan boleh menghilangkan rase hanyir ikang)

Senangkang. Selamat mencube.

Pok ni jadi tukang masok pulok koh ??????

2 comments:

fiza said...

Fiza xpnh wak lawa..bru je knl lawa ni..tu pun sbb p.cik fiza kawen ngan org pulau..so m.cik sllu wak lawa n dah pnh rasa la..best gak lawa ni tpi mak fiza xsuke mkn bnda yg xmsk,so kalu tingin mkn suh m.cik msk jer..hihi

ayohwang said...

Bagus le Fiza suke makang lawo ni, sebab lawo ni buleh menyedapkan suara. Baik utk penyampai macang Fiza ye. Lawo nikang banyok gune air asang limau nipih. hehehe...