
Makanang ni diperbuat daripada isi ikang, nyior parut yang tidok terlalu tue, daung kesum, lada, bawang, halia serta gula garam secukup rasa. Kesemua bahang ni digaul rata. Masukkang ke dalang daun pisang yang dibentukkan kon. Bungkus elok-elok, cucuk dengang batang buloh dan bakor atas bara yang tidok terlalu panas hingga masok.
Sedap weh!
sedap nyorrrr
ReplyDeletepok..byk jual tepi2 jalan ke kuala tganu..anak2 suka tapi malas nak buka daun pisang sbb hitam habis tangan n kuku..kita jadi mangsa tukang buka tapi tak berahi makannya..
ReplyDeletepB,
ReplyDeleteMemang sedap, lebih sedap dari pulut panggang. hihihi
Datin el,
ReplyDeleteBetul tu. Silap ari bulang kotor habih kusyen kreta...
wah,satah!!,anak-anak cm suka ni,rasanya macam inti solok lada ..kalu g ganu mmg tak miss beli satah dan kopok lekor!
ReplyDeleteBaguh le kalu lagu tu gak. Nok kene ajor anok-anok kite makang makanang tradisional ni.
ReplyDeleteuuihh...pok!
ReplyDeletemakanang kesukaang kami anok beranok ni..!kecur liur wei..!!
Salam Ayoh Wang,
ReplyDelete"ni antara makanan hok ambe suka Ayoh Wang",
"kat kawasan Geliga hingga Kuala Kemaman (tempat ambe ni lah), benda ni banyak diusahakan dan dijual, sangat laku Ayoh Wang";
"makan petang-petang hari sambil sembang-sembang, sedap weh !".
Pinatbate,
ReplyDeleteSatar ni makanang kegemarang rakyat Malaysia atau pong istilah lening makanang kegemarang 1Malaysia.
Cg Zul,
ReplyDeleteAmbe kalu gi Kuale Kemamang memang dok mist beli satar dang otok-otok. Memang sedap giler. Ke guane Cg. Zul.
suke satar jugak.. paling best kat kemaman. Baru2 ni masa pegi ganu dapat le rasa satar kemaman! memang the world!
ReplyDeleterapheydhillo,
ReplyDeleteThe world? - Mawi, mawi, mawi....
Pok minat mawi.
mek suke ngat dgn satar dgn otok-otok...gedik mek depan pasor malam
ReplyDeleteMek Kenanga,
ReplyDeleteOghang ganu kalu dok suke makang sata ngan otok-otok dok leh ngaku oghang ganu le. Ke guane mek...